Профил

"Гугъл" по-близо до създаването на възобновяем източник на енергия

"Гугъл" се приближава към целта да създаде възобновяем източник на енергия, по-евтин от въглищата, съобщи "зеленият цар" на компанията Бил Уейл, който ръководи проекта.

САЩ трябва значително да повишат правителствената подкрепа за изследванията и да поемат много повече рискове, ако искат да превърнат алтернативните източници на енергия в основни, заяви Уейл, цитиран от Ройтерс.

През 2007 г. интернет гигантът реши да инвестира в компании и да провежда собствени изследвания за възобновяема енергия.

Целта е алтернативните горивни източници да станат по-изгодни от въглищата до няколко години.

Компанията, която често има странни идеи, представя решението си като филантропска дейност за борба с климатичните промени.

 

Разработката се извършва от екип на корпорацията, чиито акционери ще се облагодетелстват от всички научни пробиви.

Според Уейл шансовете за успех са нараснали през изминалата година и съществува реална възможност за създаване на работеща технология до няколко години.

"До три години, може да имаме много мегавати електростанции на разположение", смята Уейл.

Компанията е инвестирала във вятърна и геотермална енергия, но инженерите на "Гугъл" наблягат на соларната термална енергия , при която концентрирана слънчева светлина нагрява субстанция, използвана за завъртането на турбините.

Това е различно от соларните панели, които превръщат слънчевите лъчи директно в електричество.

Засега компанията е инвестирала около 50 млн. долара в подобни проекти. Осигуряването на началните рискови инвестиции може да се окаже проблем, тъй като някои от проектите със сигурност ще се провалят.

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
Блогът на Lowman"
В този блог публикувам по 2-3 поста с новини всеки ден.Ако се интересувате повече,ще сложа и източник в края на поста.

Категории · Архив

рекламирай тук
Най-често коментират